HTML

Ockham borotvája...

Hogy' kerül a zebra egy orvoslással, egészségüggyel foglalkozó blog címébe? Úgy, hogy ez szerepel abban a gyakori hasonlatban, amivel az orvosoknak "Ockham (Occam) borotvájának" tételét tanítják.

Írj nekünk

Veled - vagy ismerősöddel - is történt olyasmi, ami erre az oldalra kívánkozik? Írd meg nekünk (nevek nélkül), hogy közzétehessük!

megis.zebra@gmail.com

Friss topikok

  • automentesnap: az eredeti cikknél azt mondja az egyik kommentelő: 2009.04.12 12:55:07 misterx "Az égési sebek a... (2009.06.10. 00:22) Ez aztán a durva "Zebra"
  • meggyespite: Persze azért az is eszembe jutott, hogy most ez nagyon egyértelműnek tűnik, de ha súlyos beteg le... (2009.05.16. 18:19) Szigorúbb szabályozást a természetgyógyászoknál!
  • meggyespite: Igen vannak, de nagy átlagban tényleg felesleges minden fejfájós betegnek koponya CT-t csinálni. P... (2009.04.13. 16:18) Ockham borotvája

Ockham borotvája

2009.04.05. 18:33 ansible

Az orvostanhallgatóknak itthon és a tengerentúlon is azt tanítják, hogy egy adott tünetcsoportnak megfelelő legegyszerűbb, leggyakrabban előforduló betegségre gondoljanak. Ez a szemléletmód az "Ockham borotvája" elven alapul, amelyet gyakran  magyaráznak a következő példával:

"Ha patadobogást hallunk, valószínűleg ló közelit, nem zebra." 

"When you hear hoofbeats, think horses, not zebras"

Rövid ismertető az Ockham borotvája tételről:

Occam borotvája (más formákban Ockham beretvája vagy ezek kombinációi) a számbavehető lehetőségek csökkentésének módszere, melyet a 14. században élt angol filozófus-szerzetesnek, William of Ockhamnek tulajdonítanak.

A tétel kimondja, hogy egy jelenség magyarázatának minél kevesebb feltételezést kell magában foglalnia, kizárva azokat, melyek nem változtatnak a magyarázó elmélet valószínűsíthető végkimenetelén. Ezt az elvet latinul „lex parsimoniae”-nek („takarékosság elve” vagy „tömörség elve”) nevezik:

„Entia non sunt multiplicanda praeter necessitatem.” magyarul: „Ne szaporítsd jobban a dolgokat, mint szükséges.” Ezt általában úgy fogalmazzák át, hogy „ha egy jelenségre két magyarázat lehetséges, akkor az egyszerűbb magyarázatot fogadjuk el”, vagy „általában az egyszerűbb megoldás a helyes”.

A tétel lényege az, hogy ha van két elmélet, amely ugyanazt a tényt magyarázza, akkor azt kell választani, mely a kevesebb (tudományosan nem bizonyítható) feltételezést tartalmazza, vagyis a legkevesebb hipotézisre épít. Ockham jól láthatóan az empirikus megfigyelés és általában a „tudományos módszer” elsődlegességére épít.

forrás: WikipediA

Ez a hozzáállás az esetek többségében eredményes is, nem kell a faluját soha el nem hagyó embert különleges trópusi betegségekre vizsgálni, de saját tapasztalatom szerint:

zebrák pedig vannak!

 

2 komment

Címkék: egészségügy orvoslás zebra ockham borotvája

A bejegyzés trackback címe:

https://megis-zebra.blog.hu/api/trackback/id/tr991048021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

selay 2009.04.12. 17:36:31

Gratulálok a blogodhoz: életrevaló ötlet, igényes, szakavatott, nagyon szép kivitelezés. Kívánok sok látogatót, előrevivő hozzászólót, jóízű beszélgetéseket.
Jövök magam is újra.

Üdv.
selay

meggyespite 2009.04.13. 16:18:12

Igen vannak, de nagy átlagban tényleg felesleges minden fejfájós betegnek koponya CT-t csinálni. Persze pénz sincs rá, de ettől most tekintsünk el.
süti beállítások módosítása