HTML

Ockham borotvája...

Hogy' kerül a zebra egy orvoslással, egészségüggyel foglalkozó blog címébe? Úgy, hogy ez szerepel abban a gyakori hasonlatban, amivel az orvosoknak "Ockham (Occam) borotvájának" tételét tanítják.

Írj nekünk

Veled - vagy ismerősöddel - is történt olyasmi, ami erre az oldalra kívánkozik? Írd meg nekünk (nevek nélkül), hogy közzétehessük!

megis.zebra@gmail.com

Friss topikok

  • automentesnap: az eredeti cikknél azt mondja az egyik kommentelő: 2009.04.12 12:55:07 misterx "Az égési sebek a... (2009.06.10. 00:22) Ez aztán a durva "Zebra"
  • meggyespite: Persze azért az is eszembe jutott, hogy most ez nagyon egyértelműnek tűnik, de ha súlyos beteg le... (2009.05.16. 18:19) Szigorúbb szabályozást a természetgyógyászoknál!
  • meggyespite: Igen vannak, de nagy átlagban tényleg felesleges minden fejfájós betegnek koponya CT-t csinálni. P... (2009.04.13. 16:18) Ockham borotvája

Anyukám félrekezelése

2009.05.15. 11:18 ansible

Ezt a történetet kedves olvasónk, aki nem szeretné még a keresztnevét sem elárulni, küldte el nekem. Tépelődtem, hogy beletartozik-e a "zebra-körbe" és végül rra jutottam, hogy ha valakit nem  a betegségének megfelelően kezelnek, története nagyon is belefér ebbe a blogba.

 

 

Anyukámat kb 10 évvel ezelőtt műtötték jóindulatú (!!!) méh daganattal, aminek következményeként a méhét, petefészket eltávolították. Annak ellenére, hogy jóindulatú volt a daganat, azt mondta a szakmájában nagynevű Tanár úr, hogy muszáj neki sugarat kapni, hogy összehúzzák a hüvelycsonkot, és gyorsabban gyúgyuljon. Azt mondta, ha túléli az 5 évet, akkor meggyógyult, de azt senki nem mondta, hogy milyen szövődményekkel jár a sugarazás (amit persze később több orvos is megerősített - hogy nem is kellett volna, hogy kapjon!!!)

Mi, mint laikusok, nem tudtuk, hogy milyen következményei lehetnek a dolognak. És tessék, a sugarazásnak isszuk a levét a mai napig is.

Kezdődött azzal, hogy a sugárkezelés után kb 5 évig nem volt egyéb tünete „csak” emésztési gondok, amíg egy napon elöntötte a vér…jött mindenütt, elől-hátul. Az orvosok egyik orvostól a másikig küldték, még annál a neves Tanár úrnál is jártunk, aki a nőgyógyászati műtétet végezte (persze ő nem tudott mit tenni, nem talált semmit). Mindenféle „kellemes” vizsgálatot elvégeztek,  többek között a vastagbél tükrözést is. Végül a gasztroenterológus megállapította, hogy fekélyek vannak a bélben, és gyógyszereket írt fel.

Ez még hagyján, hogy az embernek gyógyszert kell szednie élete végéig, mert gyulladásban vannak a belek( később kiderült, hogy   a sugarazás következményeként), de amikor az orvos közli, hogy bélbaktériumokat találnak a hüvelyben, amit a hüvelycsonk és a bél között kialakult átjárás (sipoly) okozza…na az már nem mindegy!!!

Ezután nem tudtak egyebet tenni, minthogy azért hogy a hüvely csonk begyógyuljon a belet ki kellett vezetni a hasfalra (sztóma)

A műtét után rendszeresen jártunk vissza kontrollra, és minden rendben volt. Aztán rendszeresen húgyhólyag gyulladása volt, amit az orvos másfél évig antibiotikummal kezelt (2-3 havonta egy-két hétig kellett szedni), míg a végén besokalltunk, hogy semmit nem javul a gyógyszerek hatására, és urológushoz mentünk.

Hosszas vizsgálat (nőgyógyászati, vérvétel, tödő, röntgen,CT, és nem utolsó sorban 2-szer hólyagtükrözés) után közölték, hogy a gyulladást egy sipoly okozza, ami a húgyhólyag és a bél között alakult ki (persze ez is a sugarazás miatt) . 2 hét múlvára kaptunk időpontot, amikor is azt mondták, hogy befoltozzák a bélnek azt a részét, ami a hólyaghoz „nőtt”.

Amíg vártuk, hogy eljöjjön a műtét időpontja, anyunak volt egy életveszélyes bélelzáródása, (amit nem értek, hogy nem fedeztek fel a CT/röntgenen?!?!?) amivel SOS kórházba kellett vinni, és megműtötték a hólyag problémával együtt. Az orvos közölte, hogy a sugarazás eredményeként alakult ki ez is, mert a bélrendszere teljesen tönkrement, a bélrendszere olyan sérülést szenvedett, hogy hegesedik, és ki tudja, hogy még milyen szervhez fog odanőni?!?!

Most ott tartunk, hogy várjuk a felépülést, mind lelkileg, mind testileg, de azt a sok lelki megrázkódtatást, fájdalmat, nem lehet elfelejteni.

Kérdem én, ki a felelős mindezekért???? Ki a felelős egy olyan orvosi hibáért, ami miatt most szenvedünk?


Köszönöm!

Üdvözlettel:

Arra nem vállalkozom, hogy a beérkező leveleket szerkesszem, javítsam, de, ha valaki úgy érzi, szívesen írna, nosza rajta!

Szólj hozzá!

Címkék: sipoly jóindulatú szövődmények sugárkezelés bélgyulladás

A bejegyzés trackback címe:

https://megis-zebra.blog.hu/api/trackback/id/tr891122997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása